Rendkívüli hitelgarancia programot indított a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

2020. 04. 27. | Hírek

A gazdaságélénkítési terv részeként 500 milliárd forintos, rendkívüli hitelgarancia programot indít az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére.

A Garantiqa krízis garanciaprogramban a belföldi kis-, közép-, valamint nagyvállalatok 90 százalékos állami garanciavállalás mellett juthatnak a likviditásukhoz szükséges forrásokhoz.

Az első körben az év végéig meghirdetett program célja, hogy a COVID-19 vírus terjedésével összefüggő gazdasági folyamatok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat a működőképességük visszaállításában, illetve megőrzésében segítse. A program keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.

Búza Éva vezérigazgató elmondta: a világméretű koronavírus-járvány hosszú távú gazdasági hatásai egyelőre nem megjósolhatóak, de az jól látszik, hogy a gazdasági élet szereplői számára a rendkívüli helyzet már rövid távon is komoly nehézségeket, károkat okoz. A Garantiqa kiemelt célja, hogy hathatós segítséget nyújtson a válság ideje alatt is a vállalkozások likviditásának fenntartásához, a munkahelyek megőrzéséhez továbbá beruházásaik megvalósításához, legyen szó akár kis- közepes vagy nagyvállalatról. Miután az Európai Bizottság március 19-én elfogadta a koronavírus gazdasági hatásai kezelésére alkalmazható tagállami intézkedésekre vonatkozó átmeneti keretszabályt, így a szabályozási környezet is lehetőséget nyújt az új program elindítására – tette hozzá.

A krízis garanciaprogramban igénybe vett hitelek maximális összege nem haladhatja meg a vállalat által kifizetett éves bérköltség és járulékok költségének kétszeresét, vagy a 2019-es árbevételük 25 százalékát. Ugyanakkor indokolt esetben a hiteligénylő kkv 18 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű, vagy a hiteligénylő nagyvállalat 12 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű finanszírozás nyújtható. Az egy adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke elérheti akár az 5 milliárd forintot is, ami már a nagyvállalatok hitelhez jutásában is komoly segítség lehet.

A Garantiqa új programjában a hitelfelvevő által fizetendő éves díj hitelösszegre vetítve futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25-1 százalék között van, a konstrukció állami díjtámogatása pedig 1 százalék. A nagyvállalatok által fizetendő díjak a kkv-díjak kétszerese.

Búza Éva elmondta: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. minden olyan intézkedést megtesz, amely a jelenlegi rendkívüli helyzetben hozzájárul a gazdasági nehézségek kezeléséhez. Az intézményi kezességvállalásnak ebben az időszakban még jelentősebb szerepe lehet a hazai vállalati szektor likviditásának, működésének biztosításában.

Tavaly minden ötödik kkv hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg. Az előzetes, nem auditált adatok szerint 2019 végén a Garantiqa kezességvállalásával a kkv-szektorba áramló hitelek nagysága 1046 milliárd forintot tett ki, a garanciavállalási portfolió pedig december végén elérte a 777 milliárd forintot.

Forrás: www.kamaraonline.hu