Több ezer üres üzlethelyiséget listázhatnak Budapesten

2019. 07. 30. | Hírek

Egységes fővárosi bérbeadási rendszer létrehozását segítheti elő az üzlethelyiségek piacán a Kibérelem.hu nonprofit adatbázis, hogy ne kelljen akár fél évet is várni egy-egy önkormányzati ingatlanra.

Miközben a lakásokhoz hasonlóan az elmúlt három évben az üzlethelyiségek bérleti díja is jellemzően megduplázódott, ma is mintegy két-háromezer üzlethelyiség áll üresen Budapesten. Ez a tulajdonos önkormányzatoknak és a társasházaknak egyaránt bevételkiesést okoz, miközben induló és terjeszkedni tervező vállalkozások sokasága keres megfelelő üzlethelyiséget reménytelenül. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara még 2016-ban határozott a Kibérelem.hu – Rögtön jövök! projekt elindítása mellett a 2013-as mintaprojekt továbbfejlesztéseként, azzal a hosszú távú céllal, hogy olyan fenntartható ingatlanmenedzsment jöjjön létre, amellyel a nehezen hasznosítható, régóta üresen álló ingatlanok bérbeadása egyszerűsíthető.

Bogdán Szandra, a bevásárlóutca-menedzsmentre alapított kamarai nonprofit cég, a BUM Kft. Kibérelem.hu-projektmenedzsere a Világgazdaság megkeresésére elmondta:

több mint másfél száz üres, azonnal bérbe vehető üzlethelyiség szerepel ingyenes adatbázisukban.

Egyelőre a 23 fővárosi kerületi önkormányzat közül néggyel – a II., VIII., XV. és XVIII. kerületével – van élő szerződésük, de a IV., XI. és XII. kerület illetékesei is nyitottak az együttműködésre. Fontos lenne, hogy egységes fővárosi bérbeadási rendszer jöjjön létre az önkormányzati üzlethelyiségek piacán, ahol a pályázati rendszerek miatt akár fél évet is kell várni egy-egy ingatlanra, erre pedig kevés vállalkozás hajlandó.

 

Szerző

Sándor Tünde

Forrás: vg.hu