Vállalkozás indítása, üzleti tervezés (1. rész)

2018. szeptember 12. | Hírek

Vállalkozás indítása, üzleti tervezés (1. rész)

Ne bízd a véletlenre vállalkozásod sikerét

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.

Még mielőtt elindítanád a vállalkozásodat

Először is szükség van egy ötletre, hogy mit fogsz egyáltalán csinálni, miből akarsz pénzt csinálni, hiszen minden vállalkozásnak ez a célja. Ki kell deríteni, hogy mi legyen az a termék vagy szolgáltatás, és hogy erre vevő-e a piac, azaz piackutatást kell végezzél. Erre többféle ingyenes lehetőség is van, blogot írsz, facebook oldalt csinálsz, vagy akár facebook csoportot, kirakod a terméked, szolgáltatásod, megkérdezed, hogy tetszik, ha nem tetszik, mi tetszene stb. Ha olyan dolgot csinálsz, amiről képeket is lehet feltenni, használd a pinterest, instagram oldalakat, sok véleményt lehet összeszedni. Vagy készítsd videót és tedd fel a youtube-ra, figyeld, mennyien követik. Majd el kell döntened, hol akarsz hirdetni? Szórólap, helyi újság, saját honlap, facebook hirdetés, adwords kampány stb. Figyeld a konkurenciát, ő hogyan csinálja? Milyen termékeket, szolgáltatásokat árul, milyen áron adja, mit ír a saját tevékenységéről, van-e olyan, amiről nem ír, de Te tudnál, vagy ha ír, Te sokkal jobban tudnál írni róla stb. Ha még sose voltál vállalkozó, de az ismeretségi körödben van, akkor kérdezz tőle, ő hogyan kezdte, mire kell figyelni, milyen hibákat követett el, hogyan oldotta meg, tanulj tőle, bár Te is el fogod követni a saját hibáidat, ez elkerülhetetlen, de hogy tanulni fogsz belőle, az egészen biztos.

Érzelmek helyett döntsenek a számok

De még mindig ne indíts vállalkozást, amíg nem tudod, hogy egyáltalán megéri-e? Tudnod kell, milyen áron fogsz értékesíteni. A konkurencia megint jó erre. Ha sokkal olcsóbb vagy, az gyanús, hogy akkor biztos nem olyan a minősége, ha sokkal drágább, akkor nem fognak Tőled vásárolni. Ha csak kicsit vagy drágább, akkor magyarázd meg, hogy miért, mitől szebb, jobb a Te terméked, szolgáltatásod, vagy milyen plusz szolgáltatást adsz hozzá, ami esetleg csak Nálad van. Még össze kell gyűjtsed, hogy mennyi pénz kell az induláshoz, indulókészlet, ingatlan, vagy ha bérled, akkor a kaució, gépek, berendezések, szoftverek, honlap, engedélyek, pénztárgép, számlázó program, stb. Majd jönnek a havi költségek, amit akkor is kell fizessél, ha még egy forint bevételt nem szereztél. Ilyenek az irodabérlet, rezsi, anyagköltség, munkabér, marketing, könyvelő, telefon és internetköltségek, bankköltség, karbantartási költségek, oktatási költségek, szakmai előfizetések, biztosítás, szoftverfrissítési díjak, ügyvéd, árukészlet stb. Ha a bevételből levonva a költségeket egy pozitív számot kapsz, akkor jó úton jársz. Ha már itt negatív az eredmény, akkor vissza a startvonalhoz, tervezd újra vagy válassz másik tevékenységet. Ha nagyjából megvannak a bevételi és költségszámaid, akkor lehet menni könyvelőhöz, adótanácsadóhoz, kiválasztani a megfelelő vállalkozási formát és adózási módot.

Mindenki sikeres és nyerséges vállalkozást szeretne

Továbbá fel kell mérni a várható kockázatokat, azokat is, amelyek tőlünk függetlenül változhatnak számunkra kedvezőtlen irányba. Lássuk, hogyan történik egy vállalkozás indítása, mi mindennel jár, és mit kell előtte átgondolni.

Mikor indítsunk vállalkozást?

Sokan úgy érzik, akik saját szakmájukban jók, vagy van egy jó ötletük, hogy abból önállóan, saját maguk számára szeretnének pénzt csinálni. Nem másoktól függve, alkalmazottként, hanem vállalkozóként. Ha úgy érezzük, képesek vagyunk az önálló munkára, és megvannak hozzá a szükséges feltételek is, akkor szóba jöhet saját vállalkozás indítása.

Mire van szükség egy vállalkozás indításához?

Bármilyen vállalkozás indításához a szükséges szaktudás mellett rendelkezésünkre kell, hogy álljon a vállalkozás beindításához szükséges pénz, amiből meg tudjuk venni a tevékenységünkhöz szükséges eszközöket, bizonyos tevékenységek csak megfelelő szakhatósági engedélyek birtokában végezhetőek. Ezek szükségességéről még a cégalapítás, a vállalkozás elindítása előtt tájékozódjunk a területileg illetékes önkormányzatnál. Van olyan főtevékenység, amit csak a szükséges végzettség, képesítés birtokában végezhetünk. Ha mi magunk ilyennel nem rendelkezünk, fel kell vennünk olyan alkalmazottat, akinek megvan az elvárt képesítése. A képesítéshez kötött tevékenységek, munkakörök listája itt található. Ezen kívül meg kell teremtsük vállalkozásunk jogi alapját is: ehhez vagy egyéni vállalkozást indítunk, vagy céget alapítunk. 

Kire van szükség vállalkozás indításánál?

  • Ha nem egyéni vállalkozást, hanem céget alapítunk, a társasági szerződés elkészítéséhez, és ellenjegyzéséhez ügyvédre mindenképpen. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra ideális vállalkozási formát, és adózást, mindenképp forduljunk adótanácsadóhoz, adózásban jártas személyhez. Egy jó adótanácsadó a megfelelő, célzott kérdéseket feltéve segít majd ezekben a kérdésekben a megfelelő döntést meghozni. Keressünk fel egy könyvelőt is a különböző bejelentkezések, nyomtatványok kitöltéséhez és benyújtásához, a későbbiekben vállalkozásunk könyveléséhez is szükségünk lesz rá. Hasznos, ha felkeresünk egy olyan kisvállalkozói tanácsadó céget is, ahol segítenek nekünk felmérni, hogy az, amit elképzeltünk, a gyakorlatban várhatóan életképes lesz-e. Vannak könyvelők, akik ezzel is foglalkoznak, de nem mindegyik. 
  • Mi azt javasoljuk, hogy könyvelőt, és egy tanácsadót is mindenképpen még a cégalapítás, a tényleges vállalkozási tevékenység megkezdése előtt keressen fel. Tapasztalatból mondjuk, sokkal nehezebb egy már működő vállalkozás esetén a meglévő hibákat korrigálni, ehelyett jobb, eredményesebb átgondoltan, egyből a megfelelő módon vállalkozni. 
  • Megfontolandó, hogy egy vállalkozás indítási tréning keretében szerezzük be a szükséges tudást a jó induláshoz, utána sokkal könnyebb lesz könyvelőt, adótanácsadót, ügyvédet stb. választani, mert a kérdéseket már ez a képzés alapján célzottan lehet feltenni, így sokkal eredményesebb válaszokat lehet kapni.

Folytatása következik...

 

Forrás: https://www.vallalkozas-okosan.hu/vallalkozas_inditasa_uzleti_tervezes

Fotó: Pixabay