Vállalkozás indítása, üzleti tervezés (2. rész)

2018. szeptember 19. | Hírek

Vállalkozás indítása, üzleti tervezés (2. rész)

Mi egy vállalkozás indításának a menete, hogyan történik egy cégalapítás?

Önálló tevékenységet üzletszerűen (akkor hívjuk így, ha tevékenységünk célja annak végzésével történő rendszeres jövedelemszerzés) egyéni vállalkozóként, vagy cégként végezhetünk. 

Egyéni vállalkozás:

Egyéni vállalkozást indítani az interneten, ügyfélkapus elérhetőség létrehozásával lehet. Az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása, amennyiben nem kérjük ténylegesen kézzel fogható formában, hanem csak a saját magunk által kinyomtatható igazolásként, akkor ingyenes, egyébként 10.000 forint. Be kell jelentkeznünk a NAV-hoz, a területileg illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó miatt, és regisztrálnunk kell a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál. A regisztráció díja 5.000 ft.

Egyéni vállalkozást akkor érdemes csinálni, ha egyelőre inkább csak munka mellett, másodállásban vállalkozunk, és kezdetben nem számítunk túl nagy bevételre. Az egyéni vállalkozás nagy előnye, hogy ebben a formában tevékenységünk szüneteltethető, ha bármilyen céget alapítunk, erre nincs lehetőségünk.

Egyéni vállalkozás indítása esetén meg kell határoznunk azt, hogy milyen tevékenységeket kívánunk végezni. Ezeket az ún. önálló vállalkozási tevékenységek jegyzéke (ÖVTJ) tartalmazza. Az ÖVTJ-lista erre a linkre kattintva érhető el.

Cégalapítás:

A leggyakoribb cégformák a betéti társaság (Bt), a korlátolt felelősségű társaság (Kft) és a részvénytársaság. Induló kisvállalkozások általában Bt, vagy Kft formájában alakulnak. Cégalapításhoz ügyvéd által készített alapító okirat, vagy társasági szerződés és aláírásminta (aláírási címpéldány) kell. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell a cégünk által végezni kívánt tevékenységek listáját. A társasági szerződést a cégbíróságnál kell benyújtani, itt is be kell jelentkeznünk az adóhatóságnál, kamarai regisztrációs kötelezettségünk van, és jelentkeznünk kell a területileg illetékes önkormányzatnál is. Bármelyik cégforma esetén kell egy vezető tisztségviselő (ügyvezető), aki jogviszonyát többféle módon láthatja el. Valamennyi cégforma esetén igazolni kell a székhely használatának jogosságát.

Cégalapítás esetén az alapító okiratban, vagy a társasági szerződésben fel kell tüntetni az induló vállalkozás főtevékenységét, és további tevékenységeit. Ezek a tevékenységek egységes ágazati osztályba sorolásában találhatóak (TEÁOR). A TEÁOR-lista a hivatkozásra kattintva olvasható.   

Betéti társaság:

  • Bt esetén minimum két tag kell, egy beltag, és egy kültag. A beltag a társaság működéséért teljes vagyonával, korlátlanul felelős. Ez azt jelenti, ha a vállalkozás tartozást halmoz fel, a beltagnak adott esetben a magánvagyonával kell a tartozás miatt helytállni. Bt alapítása esetén az illeték 25.000 forint, plusz az ügyvédi munkadíj, ami kb. 40.000 forinttól indul. Betéti társaságot minimális, tagonként 1000 forintos törzsbetéttel lehet alapítani. 2017-ben az illetékfizetési kötelezettség megszűnt!

Korlátolt felelősségű társaság:

  • Kft alapítható egy, vagy több taggal. A minimálisan szükséges alaptőke 3.000.000 forint.  A Kft nagy előnye a betéti társasággal szemben, hogy a vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége csak a cégben lévő tulajdonrészük erejéig terjed, azaz nem teljes körű. Kft alapítás esetén az illeték 50.000 forint és az ügyvédi munkadíj. 2017-ben az illetékfizetési kötelezettség megszűnt!

Egyéni vállalkozás, vagy cégalapítás?

  • Egyéni vállalkozást indítani ingyenes, és lehet szüneteltetni. Azonban ha valaki nem a Kata szerint adózik egyéni vállalkozóként, akkor a jelenlegi adószabályok miatt adóterhelése magasabb, mintha céget hozna létre.
  • Ha valaki céget alapít, a Kft ajánlott, hiszen a nem korlátlan anyagi felelősség miatt biztonságosabb, mint a Bt. Előfordulhat azonban, hogy árbevételünk, vagy vállalkozásunk jellege miatt érdemes a Katát (kisadózó vállalkozások tételes adója), esetleg az egyszerűsített vállalkozói adót választanunk (az evát induló válllakozás nem választhatja). Kft esetében a Kata választása nem lehetséges, azt csak csak betéti társaságok választhatják. Az egyszerűsített vállalkozói adót mind Bt-k, mind Kft-k választhatják.
  • Ha elindítottuk vállalkozásunkat, és a későbbiekben pályázni szeretnénk, jó, ha tudjuk, hogy a pályázatok jelentős részén egyéni vállalkozók nem, csak cégek indulhatnak, ez is egy döntési szempont lehet. 
  • Összefoglalva: azt, hogy milyen vállalkozási forma és adózási mód a legjobb számunkra, csak a végezni kívánt tevékenység, a várható árbevétel, és várható költségeink ismeretében határozható meg. 

Milyen egyéb teendőink vannak vállalkozás indítása előtt?

Mielőtt ténylegesen megkezdjük tevékenységünket, alaposan mérlegelni kell a következőket:

  1. Kinek és mit fogunk eladni/szolgáltatni?
  2. Hogyan, miként mondjuk el nekik, hogy létezünk, és azt, miért érdemes miket választani?
  3. Mennyibe kerül nekünk mindezt elkezdeni, mennyit kell ahhoz eladjunk, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni, van-e rá reális esély, hogy ezt a mennyiséget elérjük? Mindezt hogyan, milyen vállalkozási formában végezzük?
  4. Milyen kockázattal jár mindez, mik azok a külső körülmények, amelyek kedvezőtlen változása veszélybe sodorhatja vállalkozásunk működését?

Ennek a 4 pontnak az elemzését, és összegzését üzleti tervezésnek hívjuk.

 

Forrás: https://www.vallalkozas-okosan.hu/vallalkozas_inditasa_uzleti_tervezes

Fotó: Pixabay