A könyvelő feladata és szerepe egy vállalkozás sikerében

2023. augusztus 09. | Hírek

A könyvelő feladata és szerepe egy vállalkozás sikerében
Az üzleti siker nem egyszerűen a belső — alapítók, alkalmazottak — körülmények eredménye; nagymértékben függ a külső szakemberek, például könyvelők, ügyvédek, szállítmányozási partnerek és ehhez hasonló stratégiai partnerek tevékenységeitől, megbízhatóságától és minőségétől.

Ezek a partnerek olyan speciális szaktudással és készségekkel rendelkeznek, amelyek kiegészítik és új szintre emelik a vállalat saját képességeit. Olyan alapvető szolgáltatásokat nyújtanak, mint a pénzügyi menedzsment, a jogi tanácsadás és a logisztikai megoldások, amelyek alapvető fontosságúak a vállalkozás mindennapi működéséhez és hosszú távú sikeréhez. 

E partnerségek kihasználása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a saját fő kompetenciáikra összpontosítsanak. 

Ez a külsős személyekkel vagy vállalatokkal kialakított szimbiotikus kapcsolat jelentősen hozzájárulhat a vállalat hatékonyságához, növekedéséhez és profitábilitásához.

Az alábbiakban az egyik legfontosabb ilyen partner, a könyvelő feladatát és szerepét vizsgáljuk meg.

Miért van szüksége egy vállalkozásnak könyvelésre?

Röviden: a könyvelés a pénzügyi stabilitás, a jogi követelményeknek való megfelelés, a stratégiai szintű pénzügyi tanácsadás miatt létfontosságú — ezekkel járul hozzá a vállalat általános növekedéséhez és sikeréhez.

Könyvelő nélkül nagyon nehéz megfelelő pénzügyi tervet készíteni, ami nélkül pedig az üzleti terv elkészítése is lehetetlenné válik. 

Ezek a vállalkozás két legfontosabb üzleti dokumentumai.

A KKV-k bukásának fő okai pedig:

  • Az ügyfélszerzés akadozása
  • A pénzügyi tervezés hiánya
  • Az üzleti folyamatok és rendszerek hiánya

Ahhoz tehát, hogy egy vállalkozás működőképessé váljon, szükség lesz könyvelésre.

De mit csinál egy könyvelő pontosan?

A könyvelő feladata: mit csinál egy könyvelő?

Pénzügyi nyilvántartás: A könyvelő karbantartja és rendszerezi a pénzügyi nyilvántartásokat, biztosítva, hogy azok pontosak, naprakészek és megfelelnek a törvényeknek és előírásoknak. Elkészíti a kritikus pénzügyi jelentéseket, amelyek részletezik a vállalat pénzügyi teljesítményét.

Adóügyi megfelelés: A könyvelő feladatai között az egyik legfontosabb az adóbevallások elkészítése és benyújtása. Ők biztosítják, hogy a vállalat megfeleljen az adótörvényeknek, és kihasználja az alkalmazandó adókedvezményeket vagy levonásokat, amelyekkel a vállalat pénzt takaríthat meg.

Pénzügyi elemzés és tanácsadás: A könyvelő értékes betekintést nyújt a vállalat pénzügyi helyzetébe. Elemzi a pénzügyi adatokat, és tanácsot ad a vezetőségnek a költségcsökkentéssel, a bevétel növelésével és a nyereség maximalizálásával kapcsolatban.

Költségvetéskészítés és pénzügyi tervezés: A könyvelők létfontosságú szerepet játszanak a stratégiai tervezésben azáltal, hogy segítenek a vállalat költségvetésének elkészítésében, a jövőbeli bevételek és kiadások előrejelzésében, valamint a pénzügyi célok meghatározásában.

Cash-flow menedzsment: A hatékony menedzsment létfontosságú a vállalat túlélése szempontjából. A könyvelő biztosítja, hogy a vállalat elegendő készpénzzel rendelkezzen kötelezettségei teljesítéséhez, és segít a pénzforgalom javítását célzó stratégiák kidolgozásában.

Kockázatkezelés: A könyvelők segíthetnek a potenciális pénzügyi kockázatok azonosításában, és ajánlásokat tehetnek azok mérséklésére.

Könyvvizsgálat: Akár belső, akár külső folyamatról van szó, a könyvelők segítenek az ellenőrzések elvégzésében, hogy a vállalat pénzügyi folyamatai átláthatóak legyenek, és minden tranzakciót pontosan rögzítsenek.

Segítség az üzleti és pénzügyi tervhez

Bár az üzleti vagy pénzügyi tervet mindenkinek magának kell elkészítenie, elsőre sajnos könnyen túlterheltté válhat az, aki még sosem dolgozott hasonlón.

Ebben az esetben érdemes lehet tapasztaltabbak segítségét kérni, akik már előrébb vannak a folyamatban, vagy esetleg képesek a célközönség fejével gondolkodni, hiszen így pontosan meg tudják határozni, hogy milyen adatokat kell mindenképpen szemléltetni, és mi az, amit felesleges. A könyvelő pontosan ilyen. Segít eligazodni a számok között, leegyszerűsíteni a jogi dolgokat, átvenni a felesleges feladatokat.

Amennyiben pedig az így kapott adatokat egy konkrét üzleti vagy pénzügyi terv készítéséhez szeretnénk felhasználni, az ebben érintett budapesti vállalkozóknak személyes konzultáció biztosításával segítséget nyújt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány. Jelentkezni az info@bvk.hu címen lehet.

Érdemes lehet azonban előtte átnézni, miről is szól egy üzleti terv, illetve egy pénzügyi terv

Forrás: bvk.hu