Beruházási hitelt szeretne? Segítünk választani!

2023. szeptember 07. | Hírek

Beruházási hitelt szeretne? Segítünk választani!
A pandémia óta évről évre újabb és újabb államilag támogatott vállalkozói hitelkonstrukciók jelennek meg a piacon. A feltételek folyamatosan változnak, ezért elég nehéz kiigazodni, hogy az Ön számára melyik termék a legmegfelelőbb.

Az alábbiakban a jelenleg is elérhető két általános célú beruházási hitelt hasonlítjuk össze, hogy némi támpontot adjunk ahhoz, hogy mikor, melyiket érdemes választani.

Hitelcél

A Széchenyi Beruházási Hitel Max+ és a Széchenyi Mikrohitel Max+ célja olyan kis- és középvállalkozások támogatása, amelyek beruházásokat terveznek. Ezek lehetnek új projektek elindítása, meglévő létesítmények bővítése vagy fejlesztése, gépek, eszközök vásárlása, ingatlanvásárlás, valamint egyéb vállalkozási célokat is szolgálhatnak.

A két hitel között azonban számos különbség van, melyeket az alábbiakban foglalunk össze röviden.

Hol lehet igényleni?

Mindkét hitelt a KAVOSZ-nál lehet igényelni, ám a legfontosabb különbség, hogy míg a beruházási hitelt bankok, addig a mikrohitelt pénzügyi vállalkozások folyósítják. Ebből adódik a két termék közötti alapvető eltérés. Előbbi esetben jóval szigorúbb elvárásoknak kell megfelelni, viszont az elérhető összeg is jelentősen magasabb.

Hitelösszeg, KO feltételek

A beruházási hitel összege minimum egymillió, maximum egymilliárd forint, míg a mikrohitelé csak ötvenmillió forint lehet. Míg a mikrohitelt igényelheti kezdő vállalkozás is, és emiatt nincsenek különösebb elvárások a pénzügyi mutatókkal kapcsolatban, a beruházási hitel csak olyan cég vagy egyéni vállalkozó számára elérhető, amely legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezik. Nem lehet veszteséges, és a saját tőkéje sem lehet negatív. Mindkét konstrukció esetén 10% önerő az elvárás.

Kamatláb, törlesztőrészlet

A kamat mindkét konstrukció esetén fix 5%, és nem számítanak fel kezelési költséget. A törlesztés lineáris, azaz a teljes futamidőre elosztva fizettetik meg a tőkét egyenletesen, viszont ahogy csökken a tőke, úgy csökken a kamat és a törlesztőrészlet is.

Futamidő

A futamidő mindkét termék esetén maximum 10 év lehet. Ami szintén közös, hogy két év türelmi időt lehet kérni, ezalatt csak a tőkét szükséges törleszteni.

Mindkét hiteltípust 2023 novemberéig lehet igényelni. Meglévő vállalkozás esetén első körben mindenképpen a számlavezető banknál érdemes érdeklődni a hitelképességgel kapcsolatban.