Egyre színesebb a kínálat a Bevásárló és Tematikus utcákban, újabb és újabb üzletek nyitnak

2024. június 06. | Hírek

Egyre színesebb a kínálat a Bevásárló és Tematikus utcákban, újabb és újabb üzletek nyitnak
Már május elején hírt adtunk arról, hogy végre a több évi stagnálás után egyre több üres üzlet talál gazdára. Ráadásul nem csak a meglévő partner utcáinkban, hanem újabb területek becsatlakozásával tovább nő az üzletek, szolgáltatók száma.

Évek óta figyelemmel kísérjük a partner utcáinkban lévő üzletek életciklusát. Ez nem csak a Bevásárlóutca Menedzsment programban résztvevőkre vonatkozik, hanem az érintett utcaszakaszok vagy épp negyedek minden üzletére. Azt láttuk a pandémia alatt is, hogy az utcákban kialakult együttműködéseknek és közösségeknek milyen megtartó ereje van, hiszen elmondhattuk, hogy míg Budapesten átlagosan 25-30%-a bezárt az üzleteknek, addig az utcáinkban „csak” 11%. Nagyon sajnáltuk ezt is, viszont látható eredményként nyugtáztuk, hogy van értelme a tevékenységünknek. Ahol aktív az együttműködés és van fogadókészség tapasztalatcserére, információ megosztásra, ott sokkal kevésbé lesz sérülékeny a vállalkozói közeg is.

Több cikkben is megjelent, hogy országosan milyen sok kereskedelmi egység zár be, legutóbb épp a HVG-ben (2024. május 24-én). A tendencia országos szinten sajnos évek óta negatív, melyen az utóbbi idő viharai (pandémia, rezsi, infláció, háború) sem segítettek, sőt több helyen meggyorsították a folyamatot. Vannak körülmények, amelyek nem kedveznek és nem is biztos, hogy mindenhol megállítható ez. Mi viszont hiszünk abban, hogy aki felkészült és nyitott szemléletű, ahol az emberek foglalkoznak egymással és fontos számukra, hogy milyen közegben élnek, dolgoznak, ott az ilyen folyamat vagy be sem indul, vagy akár vissza is fordítható. Természetesen Budapest frekventált városrészeit nem lehet összehasonlítani egy vidéki kis faluval, ráadásul a városban a kereslet is diverz, de ha nem vagyunk közömbösek és segítjük, támogatjuk egymást, akkor csak pozitív lesz a kimenet és az adott terület élővé, élhetővé válik.

Összehasonlító adataink csak azokból az utcákból vannak, amelyek már régebb óta részei ennek az együttműködésnek, de az új területeket is feltettük a térképre és jövőre már ott is tudunk összehasonlítást készíteni. Így a teljesség igénye nélkül alább a számok, melyek igazolják mindazt, amit fent leírtunk. Összességében átlagosan 40%-os a javulás (megjegyzés: valahol 20%, van ahol 70%-os, ha utca szinten nézzük).
 
 

 

Üres üzletek száma

 

2023

2024

Bartók Béla Boulevard

19

10

Falk Art&Antique Street

8

6

Fashion Street

3

1

Haris Bazár

13

9

Király utca

23

19

Liszt Ferenc tér

11

6

Mikszáth tér, Krúdy Gy. u.

3

2

Pozsonyi Piknik

10

3

Ráday Soho

32

26