Nyári adócsomag változások

2024. augusztus 02. | Hírek

Nyári adócsomag változások
Július közepén tették közzé a nyári adócsomag változásait a veszélyhelyzetre hivatkozásul. A legfontosabb, augusztus 1-jétől hatályos módosításokat az alábbiakban foglaljuk össze röviden.

Nőttek a bankok, a multik és az energiaszektor különadói, ezen belül is a tranzakciós illeték. A lakossági számlák esetében év végéig nem terhelhetik tovább a bankok ezt a költséget, tehát a lakossági számlavezetési díjak egyelőre nem fognak nőni, ám a kisvállalkozói számlákat már idén érinti a változtatás.

2026. december 31-éig meghosszabbították a kedvezményes 5%-os (új) lakás ÁFÁ-t. További könnyítés, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént.

Megnyirbáltak egy munkáltatók körében népszerű SZOCHO / KIVA kedvezményt, a munkaerőpiacra lépők kedvezményét, így a 3 éves adókedvezmény helyett már csak másfél év jár majd azoknak, akik végzős diákot, babázásból visszatérő anyukát vagy tartós álláskeresőt alkalmaznak.

Nőttek a mulasztási bírság tételek, így kétszer annyi általános, ill. nyugta-, és számlakiállítás elmulasztására, valamint foglalkoztatás bejelentésének elmulasztására vonatkozó bírságot kell fizetnie a magánszemélyeknek és jogi személyeknek egyaránt.

Szeptember 1-jétől megszűnik a munkáltató általi orvosi alkalmassági vizsgálatnak a kötelező elrendelése, vagyis ezen időponttól kezdve ez már csak egy opció lesz a munkáltató részére. Ugyanakkor, ha a munkavállaló kártérítési igényt nyújt be a munkáltató irányába az egészségügyi állapotára tekintettel, akkor csak abban az esetben tudja bebizonyítani az igazát a munkavállalóval szemben, ha van igazolt orvosi vizsgálat a munkáltató birtokában.