Ötletpályázat indult a Nagykörút jövőjéről

2021. július 01. | Hírek

Ötletpályázat indult a Nagykörút jövőjéről
Fontos mérföldkőhöz érkezett a Nagykörút tervezése: a lakossági vélemények, illetve a szakmai és civil szervezetekkel tartott egyeztetések nyomán meghatározott jövőképre építve közösségi ötletpályázat indul a körút újratervezésére.

A Fővárosi Önkormányzat 2020. őszén indított átfogó tervezési folyamatot a Nagykörút komplex megújítása érdekében, amelynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető városi tengely kialakítása. Olyan helyszín, ahol egyszerre jó élni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, felfedezni, boltot üzemeltetni.

A következő években megvalósítandó konkrét beavatkozásokat és projekteket egy átfogó program alapozza meg, mely a fővárosi szakcégek, a kerületi önkormányzatok, civil és szakmai szervezetek aktív részvételével és a budapestiek bevonásával várhatóan 2021. őszére készül el. A program nem csak a közlekedési kérdésekre fókuszál, hanem komplex módon kezeli a Nagykörút köztereinek, zöldfelületeinek és épületeinek megújítását, a körút kereskedelmi és kulturális életének újjáélesztését.

Miről szól a pályázat?

Annak érdekében, hogy a Nagykörút újratervezésébe minden érdeklődő be tudjon kapcsolódni, a Fővárosi Önkormányzat közösségi ötletpályázat keretében várja a szakemberek és az érdeklődő lakosság fejlesztési javaslatait egy zöld, hangulatos és élhető Nagykörúttal kapcsolatban. A pályázaton olyan konkrét ötleteket, terveket várunk, melyek illeszkednek a Nagykörút megújításának közösen meghatározott jövőképéhez, és a Nagykörút teljes pesti oldalát, vagy akár egy-egy kiválasztott szakaszát érintik.

A jövőkép szerint a Nagykörút Budapest élhető városi körútja, amely több zöldfelülettel, tiszta és rendezett környezettel; pezsgő utcai élettel, minőségi bevásárlási, vendéglátási és kulturális lehetőségekkel; az ezeket szolgáló fenntartható közlekedési kialakítással; valamint reprezentatív arculattal mindenki számára vonzó.

 

Díjazás

A pályázatra beérkezett javaslatok közül a szakmai zsűri által kiválasztott és díjazott ötleteket beépítjük a fejlesztési programba, mely várhatóan 2021. őszén készül el.

Ezen felül a zsűri által kiemelkedően színvonalas vagy innovatív ötletek pénzdíjban is részesülnek, összesen 700.000 Ft értékben. A négy legjobb, nagyléptékű terv szerzője fejenként 100.000 Ft, a hat kisebb léptékű javaslat benyújtója fejenként 50.000 Ft díjban részesül. E mellett valamennyi díjazott pályamű szerzőjét meghívjuk egy közös tervezői workshopra, ahol közvetlenül is bekapcsolódhat a program kidolgozásába.

 

A pályázat ütemezése

  • Nevezési és pályázási időszak: 2021. június 23-tól augusztus 3-ig.
  • Értékelési időszak: 2021. augusztus 4-től augusztus 27-ig.
  • Eredményhirdetés, díjátadó: 2021. augusztus 30 – szeptember 10. között, később meghatározott időpontban.

 

A pályázás menete

A Pályázati Szabályzat megismerése után a Pályázó a Regisztrációs űrlap kitöltésével jelentkezhet a pályázatra. A pályázati kiírásnak tartalmilag és formailag is megfelelő pályaműveket az otlet.nagykorut@budapest.hu címre kell beküldeni 2021. augusztus 3-ig. A pályázás további feltételeit és részleteit a Pályázati Szabályzat tartalmazza.

 

További részletek ITT!

Forrás: enbudapestem.hu

Kép: Bódis Krisztián