Koronavírus: kiderítettük, mit kell vizsgálni a ’vis maiorra’ hivatkozó szerződéseknél Hírek
Koronavírus: kiderítettük, mit kell vizsgálni a ’vis maiorra’ hivatkozó szerződéseknél
2020. március 23.

A koronavírus járvány idején a gazdaság egészében, benne a kereskedelmi ingatlanpiacon is kulcskérdés lett, hogy pontosan hogyan kell értelmezni a bérleti szerződésekben szereplő ’vis maior’ kifejezést és mit kell vizsgálni ezzel kapcsolatban. Vezető jogi irodák segítettek megfejteni.

A home office jogi keretei: nem lehet határozatlan időre otthoni munkavégzésre kötelezni a dolgozókat Hírek
A home office jogi keretei: nem lehet határozatlan időre otthoni munkavégzésre kötelezni a dolgozókat
2020. március 13.

A járványügyi helyzetre tekintettel szükséges lehet a munkavállalók részére home office elrendelése, és a jelenlegi információk alapján akár huzamosabb idejű otthonról dolgozás elrendelésére is kell számítani. Az időtartam azonban nem mindegy, a munakadó ugyanis egyoldalúan nem rendelhet el határozatlan idejű otthoni munkát a jelenlegi jogi szabályok alapján. Oláh Zsófia, az OPL Ügyvédi Iroda munkajogi csapatának a vezetője tisztázta a távmunkával kapcsolatos lehetőségeket és kötelezettségeket.

Kriptovaluták – Ismét óvatosságra int az MNB! Hírek
Kriptovaluták – Ismét óvatosságra int az MNB!
2020. február 27.

A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank idén már több közleményében foglalkozott a virtuális fizetőeszközökkel és az elektronikuspénz-kibocsátó intézményekkel.

Ingatlan belterületbe vonásának új illetékfizetési kötelezettsége Hírek
Ingatlan belterületbe vonásának új illetékfizetési kötelezettsége
2020. február 03.

2020.február 1-jén lép hatályba az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény azon módosítása, amely alapján már visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik a jövőben a belterületbe vont ingatlan és a belterületbe vont ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének visszterhes átruházása.

„Too long, didn’t read!” – A többszintű adatkezelési tájékoztatók alkalmazása Hírek
„Too long, didn’t read!” – A többszintű adatkezelési tájékoztatók alkalmazása
2020. január 13.

Az internetes kommentmezők visszatérő eleme a webes olvasási szokásokról cinikus képet festő tldr (too long, didn’t read!) mozaikszó használata, amely arról hivatott informálni a kommentált tartalom szerzőjét, hogy a szöveget annak terjedelmessége miatt nem olvasták el, arról a tényleges tartalom ismerete nélkül alkotnak véleményt.

A jogi oximoron: egyszemélyes társaság Hírek
A jogi oximoron: egyszemélyes társaság
2019. december 12.

A jogban számos olyan fogalommal lehet találkozni, amely a hétköznapi jelentéstől merőben eltér, de nem ritka a meglepő vagy éppen értelmetlennek tűnő kifejezés használata sem. Jelen cikkünkben az egyik ilyen, látszólag ellentmondó fogalommal meghatározott jogintézményre vonatkozó speciális szabályokat vesszük górcső alá.